Fina författare födda på 80-talet
Häromdagen recenserade David Anthin Antiloper i SvD (en bok yours truly också har läst och kommer att recensera i dagarna). Han skrev bland annat att Ester Roxberg ”är en av alla dessa unga, begåvade kvinnor som i detta nu tycks ta över den svenska scenen för ungdomsromaner”. Ett konstaterande som fick mig att stanna upp och tänka efter, för visst stämmer det. 80-talisterna har kommit att bli en kraft att räkna med inom dagens bokutgivning och inom YA-kategorin är det framför allt de unga tjejerna som sticker ut. Se bara på Moa Eriksson Sandberg, Isabella Nilsson och Roxberg.
Men om vi breddar målgruppen vi kallar unga vuxna och snarare tänker utifrån ett crossover-perspektiv, där ungdomar lika gärna kan läsa böcker som riktas till en äldre och ”vuxnare” läsekrets, utkristalliseras ännu fler unga författarförmågor. Det mest talande exemplet är väl högaktuella Amanda Svensson (f. 1987!). Debuten Hey Dolly tycker jag definitivt kan läsas av både ungdomar och vuxna, även om den marknadsförs som en skönlitterär vuxenroman. Men nu var det egentligen inte en målgruppsavgränsning jag ville belysa, utan snarare hur många duktiga 80-talister som tagit sig in på marknaden. Oavsett om de överöses med strålande kritik eller får ett mer avmätt mottagande så finns de där, blir fler och fler, tänker i nya banor och experimenterar i viss mån med ord, text och stil. Jag minns hur fascinerad jag var efter att ha läst Hey Dolly 2008. Jag älskade språket, det fantasifulla och mellan-raderna-förgängliga, liksom det stundtals väldigt klart och tydligt uttryckta. Det kanske inte är en stil helt förbehållen 80-talisttjejerna, men många av dem använder sig av detta fragmentariska och undflyende uttryckssätt, så att det stundom blir poetiskt.
Även på killfronten finns förstås starkt lysande stjärnor. Inte så mycket inom YA kanske, men ändå. Christoffer Carlsson har med sina dimrusiga, psykologiskt förvirrande och metaforrika noir-romaner fått enormt fina recensioner och fantastisk kritik, inte minst från Magnus Utvik i Godmorron Sverige. Och nu i veckan har Måns Wadensjös andra roman ABC-staden recenserats i alla stora tidningar och jag behöver väl knappast säga att det låter bra, mycket bra till på köpet. Hans första roman, Förlossningen, som kom ut 2009 tilldelades bland annat Katapultpriset. Och killen är född 1988. Jupp.
Men schysst årtionde det där 80-talet! Minsann om jag inte också är född då. Jo, så är det. Fast jag har inte skrivit några böcker. Typiskt.
—
Sofia
Läge att skriva något och betona i följebrevet att man är 80-talist medan det är hett. Synd att jag har så mycket annat att göra bara ;)
Har tyvärr inte läst tjejerna du nämner, men jag älskar både Lisa Bjärbos och Sanne Näslings språk.
Men shit vad många skickliga superunga författare det finns. Bäst att skriva snabbt nu då innan 90-talisterna kommer och tar över :)