Skip to content

National Book Awards 2011 – de nominerade

16 oktober, 2011

I onsdags presenterades finalisterna i årets National Book Award in Young People’s Literature. De sex nominerade titlarna är alla värda att nämna (säger jag som inte läst en enda av dem, men nu väldigt gärna vill): Franny Billingsley, Chime, Debby Dahl Edwardson, My Name Is Not Easy, Thanhha Lai, Inside Out and Back Again, Albert Marrin, Flesh & Blood So Cheap: The Triangle Fire and Its Legacy, Lauren Myracle, Shine och Gary D. Schmidt, Okay for Now. Vinnaren kommer att tillkännages på en gala i New York den 16 november.

Jag föll omedelbart för omslaget till Inside Out and Back Again och inte blev förtjusningen mindre när jag läste baksidestexten och sedan ett utdrag ur boken. Ung flicka flyr Saigon och Vietnamkriget och tvingas tillsammans med sin familj skapa ett nytt liv och tillvaro i det mycket annorlunda Alabama. Det hela är skrivet på ett fragmentariskt och poetiskt vis. Känns tema och motiv igen? Det är som en YA-version av underbara Ru av Kim Thúy ju! Enormt spännande och ganska otippat måste jag säga. Så nu är den på väg hem till mig i ett hastigt beställt bokpaket. Shine fick också följa med.

PS. Det har dock visat sig att stackars Shine har tagits bort från listan över nominerade verk, till följd av ett ganska klantigt misstag. Boken skulle nämligen inte nominerats från första början och att den ändå kvalade in berodde på att att någon misstagit den för Chime. (ChimeShine, sure, viss likhet i uttal. Men ändå.) Så nu har det efter samtal med författaren Lauren Myracle gjorts klart att Shine stryks från listan över nominerade, som därmed förblir sitt rätta antal 5.

Sofia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: