Skip to content

Verklighetsprojektet

14 oktober, 2011

Verklighetsprojektet
Isabella Nilsson
X Publishing
2011

Huvudkaraktären i Verklighetsprojektet är en ung tjej med ett knepigt förhållande till verkligheten och alla de vardagssaker som ingår i det vi kallar livet. Och hur mycket tid och känslor hon än investerar i livet, i kärleken, i verkligheten, så går det inte alltid vägen. Ensamhet, smärta och otrygghet uppstår ändå. Och på ett skruvat, finurligt och stilistiskt häftigt sätt är det just detta som Isabella Nilsson beskriver i sin debutroman. Hur det är att bli vuxen och lämna gymnasiet och föräldrahemmet för att plötsligt rå sig själv. Kärleken, personifierad av civilingenjören Isak, är en viktig beståndsdel i romanen och jag älskar hur det dyker upp små tankar kring hur komplicerat ett förhållande kan vara. Som när huvudkaraktären i början av förhållandet försöker intala sin egen spegelbild att Alla hjärtans dag-firande bara är ett kommersiellt jippo, för att avvärja sig mot besvikelsen när Isak inte uppmärksammar dagen. Liksom ett halvår senare hennes irritation över att han ätit upp glassen hon köpt.

Allra mest tycker jag om huvudkaraktärens tankegångar precis efter uppbrottet från Isak. Ilskan som är som ett pulserande sår och hur hon fantiserar om att tillfoga honom så mycket skada som möjligt. Genom att slå honom i huvudet med en glaskaraff till exempel.

”Och hon skulle alltså ha drämt till Isak. Och till på köpet med en glaskaraff. Ursäkta – men glaskaraff. Var fan skulle hon få en glaskaraff ifrån. Umgås de någonsin i sammanhang där det förekommer glaskaraffer? I alla fall bråkar de inte i sådana sammanhang. En del människor skulle säkert se det som ganska positivt. Två personer som Inte Bråkar I Glaskaraffsammanhang.”

Huvudkaraktärens återkommande behov av verklighetsflykt tar sig uttryck i ett fantiserande där hon talar med påhittade figurer och varelser. Detta visar sig också i en form av ramberättelse, där ett möte angående hennes livssituation försiggår.

På det hela taget är Verklighetsprojektet en finstämd och känslosam berättelse – om man skrapar lite på den osentimentala ytan. Överallt möts jag av vackra mysord som jag skriver upp i ett anteckningsblock och bestämmer mig för att använda oftare. Vattenpuss, tussehjärta, fågelkvitterharmonisk och mjukblå. Texten, handlingen och utformningen är otroligt träffande och fin. X Publishings egen Hanna Larsson har skapat omslaget som jag tidigare har uttryckt beundran för här på bloggen. Det är frustration, uppgivenhet, förvirrande explosionsartat, skönhet och ljusglimtande – allt i ett. Verklighetsprojektet är en verkligt fin skapelse, rakt igenom.

Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: