Hoppa till innehåll

Ashes

3 oktober, 2011

Ashes
Ilsa J. Bick
Quercus
2011

När mörkret faller, och månen plötsligt lyser grön istället för gul, vad gör du då?

Alex är ute på en campingtur i Michigans vildmark. Hon är på väg till Mirror Point där hon ska ta farväl av det förflutna. För Alex lever med monstret inom sig, en elakartad hjärntumör som inte slutar växa, trots kontinuerliga cellgiftsbehandlingar. Tumören har sakta stulit hennes luktsinne och hennes minnen och kvar finns bara en kamp som aldrig tar slut.

Men inget blir som planerat, för hela världen förändras. En otroligt kraftig EMP (elektromagnetisk puls) slår ut all modern teknik, såväl som hjärnornas elektroniska mönster. En del människor blir som nya, med förhöjda sinnen, andra dör direkt. Och en del blir som förbytta, och hungrar efter människokött.

Kvar i skogen finns Alex, med lilla Ellie vars farfar inte klarade pulsen (eller rättare sagt, hans pacemaker klarade den inte). De möter upp med Tom, en ung soldat som försökt fly grymheterna i Afganistan, och nu hamnat i en ännu värre situation på hemmaplan.

En förändrad värld, människoätande zombieliknande varelser och de grymheter människor gör mot varandra när civilisationen bryts ned; Bick klarar alla de klichéerna med glans och bygger något större. Det är en trovärdig berättelse, men sorglig och mörk. Äventyret med Alex, Ellie och Tom är bara början (något jag inte var medveten om, och stirrade som ett fån på sista sidan när absolut inget löste sig); det är första delen i en trilogi om jag utläser situationen rätt på internet. Jag längtar till de kommande delarna, för Bick har byggt upp en värld fylld av psykologiska mönster och monster, och jag vill veta vad som kommer att hända med dem.

Malin

3 kommentarer leave one →
  1. 3 oktober, 2011 2:54 e m

    Låter som en bok jag skulle gilla. Tack för tipset! :D

Trackbacks

  1. Vinn ”Ashes”! « Unga böcker
  2. Shadows « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: