Skip to content

Hoppas

6 september, 2011

Hoppas
Åsa Anderberg Strollo
Gilla Böcker
2011

Jonna kommer till Stockholm för att bryta med sitt förflutna, för att klara sig själv och för att mamma har svikit – ännu en gång. Men att överleva i en stor, stor stad, utan pengar, jobb och bostad är lättare sagt än gjort. Och Jonna är sexton år, idiotiskt naiv och fruktansvärt envis. Hon vägrar återvända hem, även om saknaden efter det välbekanta ibland trycker extra hårt inom henne (trots att det välbekanta i detta fall avser en alkoholiserad mormor och en mamma som överger och sviker).

I sitt sökande efter mat och tak över huvudet möter hon Alex, en ung hemlös tjej som lever ett utsatt och farligt liv, kantat av kriminalitet och berusningsmedel. Och Jonna, som utåt visar sig hård och självständig men egentligen bara törstar efter ömhet och kärlek, faller pladask då Alex i förbifarten refererar till henne som kompis. Tillsammans med Alex får Jonna uppleva samhällets baksida – smutsen, ensamheten, den fysiska och emotionella kylan som gräver sig in i henne. Men här finns också det vackra, om än utportionerat i ytterst små och sparsmakade portioner. En kram, mitt i ett myllrande folkhav. Två meningar är allt sekvensen ges i utrymme, men ack så betydelsefulla, så fina. Mer behövs inte.

Det är förstås ett mycket beklämmande och betungande ämne Anderberg Strollo behandlar här. Unga människor som hamnat snett i tillvaron, med trasiga familjerelationer, missbruk och kriminalitet bakom sig. Och var ska de finna hjälp och stöd att ta sig ur situationen när de gång på gång blir brända och misstror systemet? Tjejerna Jonna möter är härdade av gatans brutala verklighet, själv ifrågasätter hon i tysthet. Det utgör en fin balans i berättelsen, men en balans som inte på något vis är entydig. Jonna är ambivalent till det kriminella livet, även om det inte är något hon reflekterar explicit kring. Att stjäla för överlevnad … Ja. Att vara elak mot gamla … Nej. Anderberg Strollo tar fasta på det ungdomliga språket och tonen, samtidigt som hon väver samman bokens tunga tema med sättet att berätta. Det är kort och dämpat, scenerna avlöser varandra utan att sentimentalt dröja sig kvar. Allting bär en prägel av likgiltighet, formad av de hemlösas dag-till-dag-mentalitet. Det hela är mycket skickligt och berättelsen som utkristalliseras är extremt viktig och bör definitivt uppmärksammas.

Därför är det fint att Åsa Anderberg Strollo, vid ett flertal tillfällen, kommer att tala om Hoppas och om barns utsatthet och hemlöshet på Bokmässan i Göteborg. Spana in Gilla Böckers hemsida för att se alla aktuella programpunkter där förlagets författare medverkar (mig hittar ni tveklöst på allting där Sara Ohlsson framträder).

Sofia

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. 7 september, 2011 2:50 e m

  Bra recension av en bra bok! Jag tycker om nästan alla böcker från förlaget Gilla böcker.

 2. Jenny permalink
  8 september, 2011 11:20 f m

  Det här låter som en bok helt i min smak. Önskar att jag också fick chansen att lyssna på Åsa. Men det kommer kanske sammanfattningar av vad som sades på bokmässan?

  • 8 september, 2011 11:32 f m

   Så många som vi har tid med! Vi lär säkerligen köra någon form av Bokmässan-tema :)
   /Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: