Skip to content

The City of Ember

31 augusti, 2011
The City of Ember
Jeanne DuPrau
Yearling
2003
Ember är en döende stad.
.
Byggd helt under jord är den beroende av sin stora generator för el, och den håller sakta men säkert på att gå sönder. Utan el kommer ljuset att försvinna, inget vatten kan pumpas upp och inga grödor kan växa. I tillägg håller alla andra förråd på att sina. Mitt i den katastrofen (som man endast viskar om på Embers gathörn) har Lina och Doon hunnit fylla tolv år och anses därmed vara tillräckligt gamla för att sluta skolan och bli en del av stadens arbetsstyrka.
.
Eftersom varken intresse eller faktiska färdigheter verkar spela någon roll i arbetsfördelningen (lottdragning, ett bra sätt att avgöra ett yrkesliv har jag hört) hamnar varken Lina eller Doon där de vill. Ett snabbtänkt byte senare får dock Lina susa fram på Embers gator som budbärare och Doon får gå ner i Embers underjord (även om han tekniskt sett ska jobba med rör kanske han kan kasta ett öga på generatorn och lista ut vad som är fel?).
.
Sakta låter DuPrau läsaren ta del av Ember, dess mystiska historia och hur en stad försänkt i evigt mörker reagerar när ljuset håller på att försvinna. Vi får också se hur Lina tar hand om sin lillasyster och sin farmor och försöker hålla ihop sin lilla familjeenhet och hur Doon och hans pappa fastnar i den klassiska tonårsstriden, tålamod versus otålighet.
.
Jag såg City of Ember som film först. Och allt jag var skeptisk mot där existerade inte ens boken. Istället för att allt sker inom loppet av en eller två dagar ställs Linas initiala optimism mot Doons skeptiska inställning och handlingen får tid att mogna. Dessutom: Damn you Hollywood screenwriters! Gigantiska muterade djur behövs inte för att göra den här boken spännande.
.
Världen som byggs upp fascinerar mig otroligt mycket. Ett samhälle som sakta faller sönder för att ingen egentligen vet hur något fungerar; de är dockor som placerades i en egen värld för att förbli säkra. Men de ursprungliga byggarna glömde bort den mänskliga faktorn. Saker kommer inte gå som man planerar, speciellt inte när planerna sträcker sig 200 år in i framtiden.
.
Jag skulle säga att The City of Ember ligger i det nedre ålderssnittet av YA-läsare, men Lina och Doon är mogna huvudkaraktärer (en annan värld, ett annat liv) och funderingarna och tankarna som väcks till liv när man läser gör att man kan ta del av boken med stor behållning oavsett ålder. Det faktum att det finns ytterligare tre böcker i serien ger er en fingervisning om Lina och Doon lyckas hitta en väg ut från Ember, men som Boye skrev; det är vägen som är mödan värd.
Malin
Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 31 augusti, 2011 10:02 e m

    Din bokblogg är så bra!!! Kolla gärna min bokblogg: http://www.bokugglan.blogspot.com

Trackbacks

  1. The People of Sparks « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: