Skip to content

Metro-Litteratur 2011

19 augusti, 2011

När jag pendlar till jobbet i Köpenhamn åker jag metron. Jag är barnsligt förtjust i den eftersom den är helt förarlös och byggd ungefär tio meter över marken. Det gör att man kan sitta allra längst fram med näsan tryckt mot glaset och se hur stadens landskap sakta växer fram (eller låtsas att man är på äventyr i en mystisk gruva när man åker i tunnlar). Igår fick jag ytterligare en anledning att tycka om metron, den har nämligen utlyst en tävling, Metro-Litteratur 2011, där vinnarna får bli en del av en Litterär Jukebox som kommer finnas på 28 olika platser i Köpenhamn.

Man kan bidra med noveller, dikter och illustrationer (illustrationerna ska vara inspirerade av kända litterära verk, och passa på ett bokomslag). Vinnarna kommer att utses av en jury som består av bland annat litterära agenter, förläggare, översättare och grafiska designers. För att delta måste man vara under 35 år, och vill man skriva så måste det vara på danska (typiskt).

Vinnarna kommer tillsammans att tryckas i 500 000 exemplar uppdelat på 13 olika häften som alla pendlare kan få ta del av under vintern 2011.

Hur bra är inte ett sådant initiativ? Det gör att man får läsmaterial på pendlingen, sprider kreativ glädje och låter unga förmågor synas. Eftersom det är en blandning av material kanske de som vanligen inte läser (dikter, noveller eller överhuvudtaget) plockar upp ett häfte.

Tror ni att vi skulle kunna importera det? Man kanske skulle kunna ge Malmö kommun ett litet tips i form av ett trevligt mejl?

Malin

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: