Skip to content

Mix och Novellix – zombies och noveller

18 augusti, 2011

Min nyfikenhet beträffande nya Mix förlag låter sig inte stillas och jag gläds av minsta lilla information som dyker upp. Som att deras utgivning kommer att bestå av både nytt och gammalt, klassiker och modernt, svenskt och utländskt samt tryckt och digitalt. Deras första tryckta bok är Varma kroppar (Warm Bodies), en zombieroman av Isaac Marion. Den beräknas utkomma våren 2012 och därefter följer förlaget upp med intention att ge ut 6-10 tryckta böcker per år. Så, okej, en zombieroman … (Min första reaktion var inte en av sprudlande entusiasm.) På författarens hemsida kan man läsa ett utdrag ur boken och de första sidorna gjorde mig mer positivt inställd. En postapokalyptisk värld och en kärlekshistoria mellan en zombie och en levande flicka? Nog för att jag är smått trött på alla dessa övernaturliga förbjuden-kärlek-böcker, men en ruttnande zombie ligger trots allt långt ifrån bildsköna vampyrer som glittrar i solen.

Titti Persson, senior redaktör på Mix och som bland annat skrivit fantastiska Jag vet ingenting om dig, säger att de vill minska glappet mellan ungdomsböcker och vuxenböcker och jag kan inte annat än att bli förtjust över det uttalandet. I USA har crossover-trenden satt tydliga spår i utgivningen och nu blir alltså Mix det första förlaget i Sverige som satsar enbart på denna typ av litteratur.

Förlagets litterära chef, Catharina Wrååk, säger att ”[f]örhoppningen är att vi ska kunna vara med och skapa litteratur för framtiden. Det skrivna ordet är viktigare än någonsin, men skrivandet och läsandet har flyttat in i nya rum – och förlag och författare behöver hitta in till dem. Mix förlag vill vara ett snabbrörligt förlag med möjlighet att prova och testa, och med siktet inställt på en ung och medveten målgrupp.”

Och så var det ju det här med de digitala novellerna. De kommer att vara genreindelade och bland författarna finns en hel del kända (och spännande namn), som exempelvis Johan Theorin, HP Lovecraft, Aase Berg och Edgar Allan Poe. Så många som 40 noveller ska finnas till försäljning hos bland andra Adlibris och Bokus redan i mitten av september och ytterligare 30 kommer att publiceras innan årets slut.

Och när vi ändå är på ämnet kan nämnas att Novellix ger ut sin andra omgång noveller i september. Vad tror ni om Cilla Naumann och Johanna Thydell? Blir det ungdomsinriktat måntro?

Sofia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: