Skip to content

Beauty Queens

16 augusti, 2011

Beauty Queens
Libba Bray
Scholastic
2011

När jag förklarade Beauty Queens för min (inte jätteintresserade men stoiska) sambo sa han:

”Jaha, så det är som Lost möter Top Model?”

Svaret är: Nej, inte riktigt… Men det är inte helt fel heller.

I inledningen av boken får läsaren ett budskap från The Corporation,  företaget som producerar allt från skönhetsprodukter och tv-serier till maten du äter. Allt är fint, låter de hälsa; passa på att njuta av läsningen. Men håll ögonen öppna för samhällsfientligt beteende. Och rapportera det genast om du upptäcker det.

Sedan möter vi deltagarna i Miss Teen Dream Pageant, en tävling som är kronjuvelen i The Corporations utbud. Deltagarna flyger över azurblåa vågor till en tropisk ö för visa upp sig i baddräktsmomentet. De har alla kämpat sig till den ultimata finalen genom hårda deltävlingar och intervjuer. Det gör dem ytterst kompetenta, bra på att le och säga det de tror att du vill höra men kanske inte till en person du skulle vilja ha som vän.

Sedan händer det otänkbara, planet kraschar. De överlevande är fast på en öde ö, och hjälp ser inte ut komma (trots att de håller modet uppe genom att fortsätta öva på tävlingens olika delmoment på stranden). Man får ta del av tjejernas tankar i olika kapitel, och får korta introduktioner i inhäftade intervjublad som The Corporation har delat ut tidigare. Jag tycker jättemycket om greppet, för det ger mig tillgång till de inre världarna hos överlevarna. För utifrån framstår de bara som lätt galna, indoktrinerade av samhället i hjärndödhet. Samtidigt är de väldigt duktiga på allt från klassisk dans till agrikultur och de är vana vid att utmärka sig akademiskt.

Den värld som växer fram är vår värld, men en värld som speglas i en skrattspegel från Lustiga Huset. Den är förvrängd. Du kan känna igen dig, men du önskar att du inte gjorde det.

Det finns ingen tydlig huvudperson, men alla kommer vi nog fästa oss vid olika karaktärer olika mycket (Miss Texas for me!). Skurkarna kan vara de mest inbilska antagonister du träffar på utanför en James Bond film. Tänk Martha Stewart möter Janice Dickinson på empatidödande droger. Och en Elvisälskande kortväxt sydamerikansk diktator. Lägg sedan till ett ondskefullt storföretag, ett hemligt högkvarter i en vulkan och halvnakna, vältränade unga pirater som rymt från en reality serie så kommer du ganska nära Beauty Queens kärna.

Nyckelfrasen för läsandet är suspension of disbelief. Jag trodde att den skulle vara mer verklighetsnära när jag började läsa, och det tog mig nästan första halvan av boken att börja njuta och inte falla ur illusionen. Jag skulle beskriva boken som om världens alla klichéer bestämde sig för att ha en gemensam träff på en öde ö. Enskilt blir de triviala, tillsammans går de utöver det.

Beauty Queens är underbart absurd och väldigt läsvärd.

Malin

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. 16 augusti, 2011 3:58 e m

  Den verkar spännande, ska helt klart läsa den när den kommer som pocket, för det tror jag inte den gjort än va?

  =)

  • 16 augusti, 2011 5:32 e m

   Nej, inte än. Det enda stället den verkar finnas i annat än inbundet format är i storpocket i Australien, men jag gissar att portot är läskigt högt… Förhoppningsvis kommer den ganska snart i pocket! /Malin

Trackbacks

 1. YA – världens snabbast växande ”genre” « Unga böcker
 2. YA-böcker som borde bli film « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: