Skip to content

Wallflower [Konsten att titta på]

10 augusti, 2011

Wallflower [Konsten att titta på]
Stephen Chbosky
1999
Bokverket

Wallflower berättas i brevform. Det är Charlie, huvudpersonen, som skriver till en okänd mottagare som han mött på en fest en gång. Det kommer aldrig något svar.

Charlies berättarröst är underbar; brådmogen och väldigt ung samtidigt. Från första sidan förstår man som läsare att allt inte står helt rätt till med Charlie, från tårarna som kan falla när som helst till vreden som får honom att slåss. Men inget av det är ett medvetet val för Charlie, det bara händer. Han flyter på ytan av världen och iakttar. Först när vänner, känslor och kärlek tränger sig på börjar mysteriet med vad som har hänt honom sakta nystas upp.

Eftersom vår enda källa till information är Charlie, och vad han väljer att avslöja för den okände mottagaren, så får vi inte alla ledtrådar men de är ändå tillräckligt många för att kunna se mer än vad han gör. Men inget är kristallklart. Är det något fel på Charlies familj, eller är den bara lite smått dysfunktionell?

Och vad händer egentligen när man blir desperat kär i sin bästa vän men vet att man inte ens har en mikroskopisk chans? Sam heter tjejen han blir kär i, och hennes styvbror heter Patrick. De är bägge äldre än femtonåriga Charlie, men de blir hans bästa vänner. Med dem prövar han alkohol, droger och hur det är att utmana de gränser samhället sätter upp. Och familjen då? Ja, den är udda, men karaktärerna är väldigt levande.

”Men å andra sidan kanske alla i familjen har varit höga, fast vi berättar ju inte såna saker för varandra.”

Han får också en lärare i engelska som verkligen ser honom, och utmanar honom med all tänkbar litteratur. Han får Charlie att spegla sin verklighet i litteraturens värld.

Wallflower ska bli film, med Emma Watson som Sam (det var så jag upptäckte bokens existens, paparazzifoton från filminspelningen). Jag hoppas intensivt att de lyckas föra över den här fantastiska berättelsen till bioduken, för den förtjänar att bli sedd och läst. Den har kallats för MTV-generationens stora roman, men den är tidlös. Det svåra och det vackra i att växa upp och försöka passa in.

Mot slutet börjar jag inse att Charlies berättelse har flera olika mottagare. Vi är alla den sjyssta snubben på en fest (eller, ja, bruden i mitt fall) som spontant blir utsedda till läsare. Och vi har fått ta del av de tankar och funderingar som formar en människa. Så låt inte det förskräckliga svenska omslaget stoppa er, läs genast!

Malin

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. 10 augusti, 2011 2:48 e m

  Låter väldigt intressant, dock är jag osäker på om det är en bok för mig. Ska ta reda på lite mer.

  • 10 augusti, 2011 10:35 e m

   I så fall kan jag rekommendera Amazon (http://www.amazon.com/Perks-Being-Wallflower-Stephen-Chbosky/dp/0671027344/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1313008291&sr=8-1), Deras egen recension är toppen, men vill man se boken från ett annat perspektiv är de enstjärniga recensionerna också läsvärda! /Malin

   • 11 augusti, 2011 4:15 e m

    Jag gillar tipset att läsa enstjärniga recensioner. Det brukar jag göra om jag är osäker. Det ger lite mer än att bara läsa tokhyllande 5-stjärniga.

    Och boken har jag tänkt leta upp någonstans. Det är något med ”frequently challenged books” som gör att man vill läsa dem bara för att. Är den dessutom bra så är det ännu bättre :)

   • 11 augusti, 2011 5:28 e m

    Visst bli man tvär när folk försöker säga till en vad man inte får läsa? Från kyrkans förbjudna böcker och framåt så blir de dessutom extra åtråvärda :). Men jag misstänker att de som är mot Wallflower inte har läst den, bara sett nyckelorden droger och sex. Den är väldigt snäll. /Malin

 2. 10 augusti, 2011 10:05 e m

  Har den hemma med hade inte någon aning om att den skulle bli film! Nu måste den ju bara läsas.

Trackbacks

 1. Förbjudna böcker « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: