Skip to content

Vi måste prata om… Slate-artikeln

18 juli, 2011

För lite mer än en månad sedan kom en artikeln i Slate Magazine som hette Writing Young Adult Fiction. Och det kan ju tyckas trevligt, speciellt för dig som hittat hit och kanske har en speciell plats i ditt hjärta för ungdomslitteratur. Tyvärr har författarna av artikeln en något ensidig syn på YA (”And, besides, there’s no shame in Y.A. these days”), och de som läser den (”Young-adult books are being sold to an audience that can’t vote”).

Författarna, Katie Crouch och Grady Hendrix, har precis skrivit en YA-bok, The Magnolia League. Bokbloggarna är både entusiastiska och rent ut sagt förbannade.

I artikeln likställer Crouch och Hendrix YA med något som måste skrivas snabbt, utan någon speciell eftertanke och definitivt inte med samma höga kvalitetskrav som ”literary fiction” (vad är då YA undrar jag stilla?). Det handlar om att leverera. Jag tvivlar inte på att det kan se ut så på vissa förlag, men jag ÄR tveksamt inställt till att det är så för all YA. Men varför låta bli att generalisera om du kan få något att låta bra?

Jag ska sluta med de upprörda kommentarerna, men läs gärna artikeln. Och läs sedan den underbara recensionen av boken på Forever Young Adult.

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: