Skip to content

Spoiled

14 juli, 2011

Spoiled
Heather Cocks & Jessica Morgan
Poppy
2011

”You say spoiled like it’s a bad thing”

Jag hittade Spoiled via en intervju med författarna i Publishers Weekly. Heather Cocks och Jessica Morgan driver vanligtvis bloggen Go Fug Yourself, en modeblogg med satir och sarkasm som ledstjärna (väl värd ett besök, med risk för försvunnen arbetstid som följd). När deras agent letade intressenter för bloggen i bokformat fick de förslag på att skriva något skönlitterärt, och gärna i YA-genren. De nappade, och resultatet blev Spoiled.

Det är Clueless i bokformat. Och det funkar förvånansvärt bra.

Jag slukade boken i en sittning och smulorna som föll på katten i knät fick vackert ligga kvar tills boken var slut. Den var fängslande och lättsam, som en bra high-school film (eh, jag menar bok, för den ska säkert inte filmatiseras…) enligt traditionellt recept ska vara. Den är också en ögonblicksbild av den värld man kan skåda genom skvallertidningarna (där hälften är påhittat och resten är… underhållande?). Name-droppandet var så omfattande att till och med jag, som tillbringar alldeles för mycket tid på Daily Mail, hade svårt att hänga med. Om fem år kommer hälften av referenserna var hopplöst daterade, men historien kommer att fungera lika bra.

Den har klassiska ingredienserna i ny tappning; en filmstjärna till far, en döende moders sista önskan och en halvsyster från helvetet… Eller?

Molly har precis fått reda på att mannen hon alltid trott var hennes pappa egentligen är påhittad (med ett slitet fotografi som underlag). Hennes riktiga far är filmstjärnan Brick Berlin (tänk er en blandning av Vin Diesel och Bruce Willis, eller Logan Echolls pappa i Veronica Mars minus sadismen). Med i bilden finns också Brooke Berlin, Mollys splitternya halvsyster, som är lika gammal som Molly. Brooke har en helt egen agenda, och den ställer L.A. mot Indiana och Louboutins mot sneakers.

Det är en berättelse om bästa vänner, systerskap, söta pojkar, amatörteater och Hollywoods besatthet av skvaller.

Spoiled kommer att få en fortsättning, Messy, där en av bikaraktärerna får huvudrollen (och eftersom det var en av mina favoriter i den här boken lovar det gott). Jag kommer vilja läsa mer av Cocks och Morgan, för att de har fingret på pulsen och kan få det absurda att bli underhållande utan att glömma bort vikten av en god historia.

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: