Skip to content

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

22 juni, 2011

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Sara Ohlsson
Gilla Böcker
2011

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag är Sara Ohlssons debut och en stark sådan. Den handlar om Olivia som blir lämnad av pojkvännen John, hennes otaliga försök att vinna honom tillbaka och snedstegen hon begår på vägen. För hur kan någon bara sluta vara kär?

Det här är en bok man känner igen sig i. Hela tiden. Det är rappt, verklighetstroget och modernt i allt från språk till handling. Här finns kompisen Emma, den färgstarka och impulsiva, som tillsammans med Olivia smider olika planer för hur John kan vinnas tillbaka och de analyserar (läs: överanalyserar) hans beteende och alla hans sms. Tor är den trogne killkompisen, som ser verkligheten som den är och ständigt försöker få ner Emma och Olivia på jorden när de svävar iväg alltför mycket. Och det blir ofta roligt, Sara Ohlsson blandar skickligt humoristiska inslag med sorgsna och problematiska. Livet är en känslomässig bergochdalbana, det vet vi alla av erfarenhet.

Parallellt med försöken att få John tillbaka bryter Olivia med sitt gamla jag, träder ut ur sitt ordentliga skal och lever i nuet, utan att tänka på konsekvenserna. Den gamla klichén, tillika negativa synen på den promiskuösa kvinnan är närvarande även i den här nyutkomna boken, som rakt igenom ter sig modern i relation till dagens verklighet. Olivia förflyttar sig utanför ramarna, hon hånglar och har sex, precis som killarna gör. Skillnaden är dock att folk ser ner på Olivia när hon beter sig lösaktigt och hon blir kallad slampa och hora, något som bokens killar i liknande beteendesituationer inte råkar ut för. Samtidigt utvecklar hon känslor för killarna hon har umgänge med, hon är i grunden ingen ”player” – hon är den stereotypiska tjejen. Som gråter på fyllan, är emotionell och romantisk.

Jag är enormt förtjust i Sara Ohlssons språk. Texten är fragmentariskt uppbyggd, känns ung på ett mycket realistiskt vis och bruket av citationstecken, kursiveringar och bindestreck mellan ord förhöjer effekten. Samtidigt lämnar hon inte ut för mycket, läsaren får själv läsa mellan raderna och förstå känslouttryck utifrån Olivias handlingar.

Men framför allt är det igenkänningsfaktorerna som får mig på fall. Att oförstående stå där, dumpad, med alla känslor intakta, hur man försöker fylla tomrummet genom oövertänkta (och berusade) snedsteg, hur man så hemskt gärna vill att någon ska tycka om en och hur man full av hopp och kärlek messar men inte får något svar. Är dessa känslor övergående i takt med att vi blir äldre? Är det därför unga vuxna-böcker är så uppskattade från tonåren upp till 30-årsåldern? För att man fortfarande minns precis hur det var och hur det kändes, att vara kär till bristningsgräns, att vara så ledsen att det gör ont i själen eller att sväva på moln av lycka? Jag tror inte det. Jag kommer nog alltid vara en impulsiv och stormande känslomänniska med en massa kärlek till övers för den här typen av böcker.

Sofia

PS. Sara Ohlsson finns också på Twitter, där hon är minst lika underhållande att följa. Missa inte heller att hon under juni gästbloggar på Bokcirklar.seJag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag blev för övrigt Sveriges första ebok+, med extramaterial i form av text, bild och musik. Jag köpte den i samband med pappersboken och tyckte att det var ett ganska underhållande komplement, även om jag (det ska erkännas) läste merparten av boken i ”vanlig” utgåva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: