Skip to content

Skånebibliotekens sommarföljetong – Lunds stadsbibliotek

18 juni, 2011

På sommaren finns det fantastiskt många härliga aktiviteter. Bland det bästa, enligt oss, är läsning. Det passar dessutom oavsett väderlek (för även om man kan bada i den traditionella vinden, regnet och 15-gradiga värmen så är det bättre att ligga under en filt och läsa en bok, true fact). Och läser man mycket kommer man förr eller senare att ställas inför ett bekymmer; böckerna tar slut. Eller ja, de olästa böckerna i alla fall. Beroende på inkomst, läshastighet och bokhylleutrymme är det inte alltid  helt optimalt att köpa  nya böcker. Då kan man vända sig till den civiliserade världens främsta kännetecken, kunskapsbanken och glädjespridaren biblioteket! (Penicillin hör vi någon säga? Pfft, säger vi, vad är väl det mot 14 dagars lån på nyinkommen litteratur?).

Under sommaren kommer vi på Unga böcker ta pulsen på olika skånebibliotek, eller snarare på deras avdelningar för ungdomslitteratur. Först ut är Lunds stadsbibliotek i en rafflande beskrivning av en helt vanlig vardag. Hur är personalen? Får man vara en krånglig läsare med krångliga frågor? Är det lätt att hitta ungdomslitteraturen? Är de bra på att ta in nyheter? Får man bara se skyddade inbundna bokryggar eller även de inbjudande framsidorna? Det, och mycket mer, kommer du få svar på här!

Lunds stadsbibliotek erbjuder ett relativt stort utbudet av ungdomsböcker, något som förstås beror på vad man jämför med. Många av titlarna finns i flera exemplar, så att man aldrig (nåja, de vi vill ha är dessvärre ALLTID utlånade)  behöver stå där med snopen min när man bestämt sig för en bok. Mycket består av inbundna ryggar i de förnuftiga gröna och röda färgerna som biblioteken tycker om. Både nya och gamla böcker, kända och okända, frontas i hyllorna och gör att man vill gå och klappa lite på dem allihopa. Lycka är att hitta okända guldkorn, böcker som bara står där och tittar på en, sådana som förhoppningsvis hamnat där av en anledning. En hängiven bibliotekarie som vill pusha lite extra för en favorit kanske? Det finns också en hylla med nyheter, men vi ställer oss en smula tveksamma till det faktum att merparten av böckerna som exponeras är utgivna under 2010 (och i vissa fall tidigare). Placeringen känns därför rätt godtycklig (Farsta fritt fall från 2010 stod t ex inte där). Inköpspolicy och budget är avgörande för vad som kan tas in, och framför allt, när. Förlagsbredden är dock stor, många mindre kända små förlag finns representerade – Bokförlaget Aros, Nypon förlag, Vombat Förlag och Girl:It osv.

De har dessutom flera hyllor med engelsk ungdomslitteratur. Eftersom långt ifrån allt blir översatt till svenska är det alltid kul att kika lite där för att se hur utbuden skiljer sig åt. Det är färre nyheter på den engelska sidan, men fortfarande tillräckligt mycket nytt för att man ska vilja ta med något hem.

Och så var det service och personal. Sällan har vi stött på en otrevlig bibliotekarie och med ett par specialfrågor kan man vinna deras gunst. Den onsdag vi kom på besök fanns en bibliotekarie på plats på ungdomsavdelningen (och en bibliotekarie-in-spe, som mest tittade skeptiskt på oss). När Malin bad om en bok från X-publishing som de inte hade köpt in än (Nybörjarguide till livet eller kaosteori) så pratade vi ett tag om deras utgivning. Sedan lutade sig bibliotekarien konspiratoriskt fram över skrivbordet och berättade att en av grundarna från X-publishing har startat Gilla böcker, ”som uppvisat en enorm fingertoppskänsla”. Malin erkände direkt att hon har fyra Gilla-böcker hemma och avgudar deras utseende och innehåll. Till slut fick hon också beställa sin bok och oddsen för inköp försäkrade bibliotekarien var goda (score, först i bokningskön!).

Allt som allt var ett besök på ungdomssektionen på Lunds stadsbibliotek en trevlig upplevelse. En hörna för avslappnat läsande och lite mer arbete på nyhetshyllan hade varit härligt, men personal som tycker om att prata böcker med entusiastiska besökare ger stora pluspoäng.

Malin och Sofia

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: